OMSLAGDOEK VAN WAFELDOEK EN BADSTOF

TWEEZIJDIGE OMSLAGDOEK VOOR BABY

 

Wat is er leuker dan een origineel en zelfgemaakt kraamcadeau weg te geven! Of natuurlijk voor de babyuitzet van uw eigen kind…
In deze blog zal ik kort en bondig uitleggen hoe u een omslagdoek kunt maken voor een baby. Het leuke van deze omslagdoek is dat hij aan twee kanten te gebruiken is!

Stoffen voor een omslagdoek

 

U kunt eigenlijk alle stoffen kiezen die u leuk vindt. Denk hierbij aan badstof, wafeldoek, katoen, tricot of een lekkere dikke joggingstof. Omdat de omslagdoek aan twee kanten te gebruiken is vind ik het juist leuk om twee verschillende stoffen, kleuren en/of printen te gebruiken. Op deze manier lijkt het net of het echt twee verschillende omslagdoeken zijn. Om de omslagdoek nog specialer te maken het ik het gedeelte waar het hoofdje in komt een beetje extra leuk gemaakt met een fris printje die ik erop gestikt heb. Lees snel verder, ik leg u in een paar stappen uit hoe deze omslagdoek in elkaar gezet kan worden.

 

Welke stoffen en fournituren heb je nodig?

 

  • stof: in dit geval heb ik gekozen voor extra zachte badstof wit, wafeldoek mint groen en een klein stukje stof met een frisse print.
  • meetlint
  • goede kleur garen: om de omslagdoek mee in elkaar te zetten maar ook om de omslagdoek mee door te stikken.
  • stoffenschaar
  • knopspelden

 

Meten en knippen van de stof.


De meeste omslagdoeken zijn ongeveer 80 cm bij 80 cm, maar je kunt de omslagdoek zo groot (of klein) maken als u wilt. Knip van beide gekozen stoffen zoals de badstof en wafelstof dus een lap van 82 cm bij 82 cm. Dit is inclusief naadtoeslag!

img_9738-medium

Voor het hoofdgedeelte knipt u een vierkant van ongeveer 50 cm bij 50 cm. Deze zal u diagonaal dubbelvouwen zodat het een driehoek zal worden. Bij deze omslagdoek heb ik één kant opgeleukt met een restje egel tricot, maar dit is natuurlijk niet noodzakelijk.

img_9739-medium

Mocht u een printje niet leuk vinden dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om twee kleuren te kiezen. U knipt dan dus een enkele driehoek van ongeveer 27 cm bij 27 cm en zet de twee lappen dan op elkaar. Vergeet niet de totale lap te keren zodat u de stikrand uiteindelijk aan de binnenkant van het hoofdlapje heeft!

 

Hoofdlapje met egel stof


Bij deze omslagdoek heb ik het hoofdlapje dus wat opgeleukt met een restje egel tricot stof. Ik heb het lapje op één kant van de dubbelgevouwen wafeldoek gestikt. Vervolgens heb ik de driehoek omgekeerd en voor een leuk effect de achterkant nog een keer dun dubbelgeslagen en doorgestikt. Zo ziet het hoofdlapje er aan beide kanten leuk uit als de omslagdoek in elkaar gestikt is. Het is ten slotte wel een omslagdoek die aan twee kanten te gebruiken is!

img_9740-medium

 

 

Omslagdoek stikken


Leg de twee lappen van 82 cm bij 82 cm met de goede kanten op elkaar. Leg in één van de hoeken het mooi afgewerkte hoofdlapje.

img_9741-medium

Zorg dat alle delen goed op elkaar liggen en stik het geheel op elkaar. Vergeet niet om op één van de rechte gedeeltes een ‘keer gat’ open te laten! Anders lukt het uiteindelijk niet meer om de omslagdoek te keren en door te stikken. Zelf vind ik het leuk om de twee hoeken meteen links en rechts van het hoofdgedeelte rond weg te knippen. Dit geeft een net wat meer afgewerkt uiterlijk, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Vergeet niet voor het keren de punten weg te knippen voor scherpe punten en de ronde gedeeltes ‘in te knippen’ zodat ze mooi rond lopen!

 

KEREN EN DOORSTIKKEN van de stoffen.


Nu zit eigenlijk de omslagdoek met het wafeldoek, badstof en tricot stof al helemaal in elkaar. Keer de gehele omslagdoek door het ‘keer gat’ en strijk alle hoeken mooi glad en strak. Door de omslagdoek helemaal op de randen door te stikken blijven de randen mooi strak op elkaar liggen, ook na het wassen. En het is een handige truc om gelijk ook het ‘keer gat’ dicht te stikken! Let op! Stik het hoofdgedeelte niet mee, het is een keerbare doek en als je het hoofdlapje mee stikt dan lukt dit niet meer.

img_9742-medium

 

KLAAR!

De omslagdoek met de wafelstof aan de buitenkant:

img_9743-medium

 

En de omslagdoek met de badstof aan de buitenkant:

img_9744-medium

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog geschreven door Annemargriet; Handmade by GRETTEL