ZELF EEN KINDERTRUITJE MAKEN VAN JOGGINGSTOF

Hoe maak ik eenvoudig en snel een leuk kindertruitje?

 

Ben je al die standaard kinderkleding beu en wil je graag je eigen unieke kindertruitje maken? Dan heb ik handige en leuke tips voor je.

Koop of maak een patroon voor het te maken truitje.

Je kunt bijvoorbeeld een oud truitje uit elkaar halen en als patroon gebruiken of een truitje wat goed past na tekenen. Maar er zijn ook een heleboel patronen verkrijgbaar. En ze zijn lang niet allemaal zo lastig! Het truitje uit dit voorbeeld heeft een enveloppenhals en is dus heel makkelijk aan en uit te trekken!

Stof kopen of online bestellen.

Dat is misschien wel het leukste gedeelte. Stof uitzoeken! Nu je een patroon hebt weet je hoeveel stof je nodig hebt en kan je een leuke stof uitzoeken. Let op: voor een trui (of t-shirt) is het belangrijk dat de stof rek heeft. Een tricot stof of een joggingstof zijn dus perfect hiervoor! Op onze website hebben we een breed assortiment aan stoffen die u kunt gebruiken. Bij alle stoffen staat een duidelijk omschrijving. Op die manier is het kiezen van een stof dus extra makkelijk. Ik heb zelf een joggingstof gebruikt met een stoere camouflage print. 

De juiste voorbereidingen voor het naaien van het truitje.

Waar te beginnen… Voor eigenlijk alle stoffen geldt dat het goed is om ze eerst te wassen alvorens te beginnen. Op deze manier is de eventuele krimp eruit en weet u zeker dat het truitje dus niet te klein is nadat het gemaakt is en voor het eerst gewassen is!

Leg alle spullen klaar. Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat de naaimachine op de goede stand staat. Dat wil zeggen op een lichte zigzag steek of als er op uw machine een steek zit voor tricot stoffen is dit helemaal mooi. Daarnaast heeft u natuurlijk fournituren nodig zoals een goede stoffenschaar, spelden, garen in de goede kleur en rijggaren of textielkrijt. 

img_2360 

Dan gaan we beginnen.

Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In dit geval zijn het hele kleine patroondelen gezien het voor een kind is. Daarbij zijn het allemaal patroondelen die aan de stof vouw gelegd moeten worden. Het is zonde om grote stukken stof te verknippen hiervoor en daarom heb ik precies genoeg stof dubbelgevouwen om de delen eruit te knippen. Let er wel op dat de patroondelen altijd recht van draad uit de stof geknipt worden.img_2631

 

De patroondelen vast spelden.

Leg de verschillende patroondelen op de stof en spelt het vast. Knip de mouw twee keer. U ziet bij de hals in dit geval twee streepjes staan, markeer deze streepjes met een rijgdraadje of textielkrijt. Dit is later van belang bij het inzetten van de mouwen.img_2632

Afwerken met boordstof.

Voor het afwerken van de hals (en eventueel de mouwen en onderrand) gebruik ik boordstof. Ik vind zelf een rand van 2 cm mooi. Ik knip hiervoor een strook van 4 cm bij de lengte van de halslijn voor en achter, in dit geval ongeveer 34 cm voor het voorpand en ongeveer 26 cm voor het achterpand. Door de boordstof dubbel te vouwen en dan op het voor- en achterpand te stikken krijgt u een mooie afwerking. Om te voorkomen dat de boordstof naar buiten rolt stik ik het geheel op de goede kant door. Je wilt natuurlijk niet dat de boordstof gaat lubberen dus ik haal altijd 2 cm van het geheel af. Je zet de boordstof dan dus een beetje ‘gerekt’ aan de halsdelen waardoor het mooi strak blijft zitten na veel aan- en uittrekken van de trui.

img_2633

 

Knippen van de joggingstof.

Begin maar met knippen! Bedenk wel dat u de stoffen op elkaar gaat stikken en houd dus rekening met een naadtoeslag. 

 

Patroondelen van de stof vastspelden.

Nadat de patroondelen geknipt zijn legt u de goede kanten weer op elkaar en spelt u de patroondelen op elkaar. 

Het naaien van het joggingtruitje.

Begin maar met naaien! Heeft u een Lock machine? Helemaal mooi! Dan kunt u alle genaaide delen mooi met deze machine afwerken. Geen Lock machine? Geen probleem, u kunt de randen ook afwerken door ze te zigzaggen. Voordeel: heeft u helemaal geen zin om af te werken? Tricotstoffen en joggingstoffen rafelen niet, dus het hoeft niet perse afgewerkt te worden. Hoe vaak ziet u in winkels wel niet kleding met een onafgewerkte boord?! Het kan juist wel heel stoer staan…img_2634

Het inzetten van de mouwen.

Nu een belangrijk gedeelte. Dit patroon heeft losse mouwen die ingezet moeten worden. Op het patroon staat daarvoor een streepje aangegeven. Leg de streepjes op elkaar en naai de mouw erin. Zorg dat het beneden punt van de mouw en het bovenste punt (schouder) op de goede plek zitten. De rest van de stof verdeelt u netjes zodat de mouw mooi glad in het truitje komt.  Zelf laat ik de mouwen open en naai ik de mouw gelijkt dicht met de zijnaad van het truitje. De onderkant van de trui en het boorddeel van de mouw kunt u nu ook omzomen.img_2635

De finishing touch 

Het joggingstof truitje is nu klaar. Even mooi strijken en het is klaar om aangetrokken te worden!

fullsizerender

Een gedachte over “ZELF EEN KINDERTRUITJE MAKEN VAN JOGGINGSTOF”