SKAI LEREN TAS MAKEN

Maak je eigen hippe tas van skai leer!

 

Altijd al een eigen tas willen maken? Het hoeft niet moeilijk te zijn. Hieronder laat ik je in een paar stappen zien hoe je een hele hippe en super stevige skai leren tas kunt maken.

Eigenlijk zijn het maar 5 stappen! Het leuke aan dit ontwerp is dat je het aan kunt passen naar je eigen wensen. Het gebruikte Skai leer Torero bruin is van sterke kwaliteit en is heel slijtvast. Het is een vrij dikke stof maar toch nog gemakkelijk te stikken. Al de naden van de tas heb ik afgewerkt met super sterk garen van Gütermann, in dit geval een gele kleur. De bovenrand en de randen van de bodem heb ik afgewerkt met een kartelschaar, in dit geval niet omdat het een functie heeft maar gewoon als extra decoratie. Het geeft een luxe uitstraling. Met het garen kan je de skai leren tas een persoonlijke tint geven.

 Wat heb je nodig voor deze skai leren tas?

 

 • Skai leer: deze tas is van de Torero collectie

 • Stoffenschaar en een kartelschaar om de randen mee af te werken

 • Super sterk garen van Gütermann

 • Eventueel knopspelden

 • Meetlint

Meten is weten

 

Waar te beginnen: Bedenk eerst hoe groot je de tas wilt hebben. Deze tas is 50 cm hoog en 45 cm breed. De stukken die ik aan de zijkant heb ingezet zijn 10 cm breed.  De hengsels heb ik vrij breed gemaakt omdat ik dat prettig vind zitten op mijn schouders, maar ze kunnen natuurlijk smaller. De hengsels van deze skai leren tas zijn 75 cm lang en 6 cm breed. Let wel op dat je dan dus een stuk van 12 cm bij 75 cm knipt gezien je het hengsel dubbel vouwt en dicht stikt! Natuurlijk kan je de lengte van de hengsels aanpassen of bijvoorbeeld één lang hengsel maken. Het skai leer rafelt niet dus je hoeft niets af te locken of te zig-zaggen. Het is dus snel en makkelijk om met dit skai leer te werken. De kartelschaar gebruik ik om een professioneel effect te geven.

img_9057

 

Tas stikken met super sterk garen


Nadat je hebt bepaald hoe groot je de tas wilt maken knip je de voorkant en de achterkant van je skai leren tas. Vervolgens knip je met de kartelschaar de twee randen die de bodem gaan vormen. Leg de bodemdelen met een overlap op elkaar. Ik heb een overlap van ongeveer 6 cm gebruikt. Stik de bodem op elkaar. Nu heb je een heel grote lap die zowel de voorkant van de tas zal vormen als de achterkant. Het lijkt nog helemaal niet op een tas, maar wees geduldig, het gaat echt goed komen!

img_9058

 

Zijkanten van de tas maken

 

Knip nu twee lange stroken van het skai leer. Te zeggen: de hoogte van de tas en ongeveer 10 cm breed. Velen zeggen dat je skai leer niet met knopspelden moet vastspelden maar ik vind het stiekem altijd wel makkelijk. De gaatjes zie je niet als je precies spelt waar je ook wilt gaan stikken met je super sterk garen van Gütermann. Vouw de tas dubbel zoals hij uiteindelijk moet worden en spelt de lange strook van het skai leer ertussen. Stik de strook erin en knip de onderkant mooi rond bij. Doe dit ook aan de andere kant. Je ziet nu in één keer een echte tas ontstaan! Een echte hippe tas van prachtig sterk skai leer, bijna onverwoestbaar…

img_9059

 

Hengsels van het skai leer


Knip wederom twee lange stroken van het skai leer. Ik heb de hengsels vrij breed gemaakt, ongeveer 12 cm breed. Je vouwt het skai leer dubbel en stikt de hengsels dicht. Als je het hengsel dicht hebt gestikt stik je de andere kant ook nog even door. Dan heb je een mooi stevig en plat hengsel. Doe dit ook met het tweede hengsel. Meet uit hoe ver je het hengsel op de tas wilt stikken. Ik heb het hengsel 10 cm naar beneden op de tas gestikt en 8 cm vanuit de zijkant. Voor de stevigheid stik je het hengsel rondom en nog een keer diagonaal.

img_9060

 

Afwerking van de shopper


Eindelijk is je handgemaakte, super snelle en mega sterke stoere skai leren tas nu klaar. Maar het is mooi om de bovenkant af te werken met de kartelschaar. Dit geeft de tas een ‘afgewerkt’ uiterlijk. Natuurlijk zou je de tas ook nog uit kunnen breiden met een zakje op de voorkant, of bijvoorbeeld met een nestelring in de bovenkant om een soort van sluiting te creëren. Maar zoals beloofd houden we het deze keer makkelijk. Het is niet voor niets een snel te maken skai leren shopper!

 

 

4 gedachten over “SKAI LEREN TAS MAKEN”

 • Monique

  ik heb wel ns n tas gemaakt, maar deze beschrijving mist volgens mij iets... Het is niet hellemaal duidelijk uit hoeveel stukken de tas daadwerkelijk bestaat en de foto's zijn net iets te klein om zelf te puzzzelen .. Zou je ook n plattegrondje v d patroondelen kunnen plaatsen? (voorkant tas, achterkant tas, 2 zijstukken tas, 2 handvatten, ...en dan de bodem > is dat het 'tricky' deel?

  • Annemargriet

   Beste Monique,

   Dank voor uw reactie op de skaileren tas! Een foto van de losse onderdelen zal ik later toevoegen maar voor nu alvast een kleine uitleg. Het leuke van de tas is juist dat het uit zo weinig onderdelen bestaat! Je hebt dus twee gelijke lappen die zowel de voorkant als de achterkant van de tas vormen. De bodem ontstaat omdat je de twee losse lappen met een kleine overlap over elkaar heen stikt. Je krijgt dan een lange lap met in het midden van deze lap twee skaileren delen over elkaar heen. Als je de lap dan dubbel vouwt blijft de bodem al een beetje staan omdat het dikker is dan de rest van de lap. De zijkanten zijn er dan eenvoudig in te stikken.
   Dus:
   • je knipt een voorkant (50 cm bij 45 cm)
   • een achterkant (50 cm bij 45 cm)
   Deze twee delen stik je met de goede kanten op elkaar met een overlap van ongeveer 6cm, dit zal uiteindelijk de bodem vormen. De totale lap die je krijg na het stikken van de twee delen op elkaar zal dus ongeveer 94cm zijn (100 cm van de voor- en achterkant minus de overlap van 6cm)
   • twee losse stukken die de zijkanten gaan vormen (50cm bij 10cm)
   • en dan nog twee lappen die de hengsels gaan worden (12cm bij 75cm)! That’s it!

   • Monique

    Hai Annemargriet :) Een dag later heb ik je blog weer gelezen en viel het kwartje wél goed... Toen gelijk begonnen en t lukt prima hoor! Mijn kartelschaar knipt niet zo prettig heb ik al gemerkt, maar tot zover verder alles onder controle! Dank je wel

 • Laura

  Ik heb pas geleden een prachtige zachtroze skai tas gemaakt. Incl. Voering met binnen zakken en ritsen etc. Supertrots. Totdat na twee keer gebruiken de hengsels eraf scheurden !, ik had deze speciaal met een grotere steek vast gezet maar alsnog scheurde de stof langs de stiksels. Balen !, hoe voorkom ik dit ? Als ik tenminste ooit nog een keer zoveel moeite ga doen met ao n resultaat......